torsdag 18 september 2014

Trolleista ja vaikuttaja-agenteista

In Internet slang, a troll (/ˈtrl//ˈtrɒl/) is a person who sows discord on the Internet by starting arguments or upsetting people,by posting inflammatory, extraneous, or off-topicmessages in an online community (such as a newsgroup, forum, chat room, or blog) with the deliberate intent of provoking readers into an emotional response or of otherwise disrupting normal on-topic discussion.
An agent of influence is an agent of some stature who uses his or her position to influence public opinion or decision making to produce results beneficial to the country whose intelligence service operates the agent. Agents of influence are often the most difficult agents to detect, as there is seldom material evidence that connects them with a foreign power, but they can be among the most effective means of influencing foreign opinion and actions as they hold considerable credibility among the target audience. Most commonly they serve the interests of a foreign power in one of three ways: either as a controlled agent directly recruited and controlled by a foreign power; as a “trusted contact” that consciously collaborates to advance foreign interests but are not directly recruited or controlled by a foreign power; or as a “useful idiot” that is completely unaware of how their actions further the interests of a foreign power.
McCarthyism is the practice of making accusations of disloyalty, subversion, or treason without proper regard for evidence. It also means "the practice of making unfair allegations or using unfair investigative techniques, especially in order to restrict dissent or political criticism." 
(Määritelmät Wikipediasta)
Viime parin viikon aikana suomalaisessa julkisuudessa on kiinnitetty huomiota nk. trollien vaikutukseen netissä käytävään keskusteluun Ukrainasta. Puolustusministeri Carl Haglund valitti, että trollit hyökkäävät häntä vastaan netin keskustelufoorumeilla. Eräät tutkijat ovat varoittaneet järjestyneestä informaatiosodasta suomalaisessa nettikeskustelussa (”Pietarissa toimiva trollitehdas”). YLE valmistelee paljastavaa ohjelmaa aiheesta ja pyytää yleisöltä vinkkejä havainnoistaan. (Minäkin ilmoittauduin, odotan soittoa.)

Aikaisemmin viime kesänä puhuttiin vaikuttaja-agenteista, siis suomalaiseen keskusteluun soluttautuneista vaikuttajista, jotka ajoivat tietäen tai tahattomasti Venäjän asiaa. Minäkin sain sellaisia viestejä kirjoittamani artikkelin johdosta, mutta kun samaan aikaan juttua syytettiin myös russofobiseksi, pystyin suhtautumaan syytöksiin rennosti.

Jokainen kansainvälistä, etenkin englanninkielistä, mediaa seurannut voinee todistaa, että merkkejä ohjatusta tiedotuskampanjasta todellakin on olemassa: epäilyttävän runsaslukuisia, kieleltään samankaltaisia viestejä lyhyen ajan sisällä voi epäillä ohjatuiksi.

Suomalaisessa verkkokeskustelussa en ole vastaavaa havainnut. Trolleja, siis verkkohäiriköitä esiintyy toki. Samoin on selvää, että 'virallinen Suomi' ja valtamedia ovat saaneet kokea tavallista enemmän vastaväitteitä Ukrainaa koskevien päätösten ja uutisoinnin vuoksi. Tästä on kuitenkin melko pitkä loikka ohjattuun mediakampanjaan. Minusta vaikuttaa todennäköisemmältä, että moni suomalainen aidosti epäilee vallitsevaa kertomusta.

Ukrainan kriisi on tehnyt selväksi, että Suomessa ei enää ole vain yksi, lähes kaikkien hyväksymä ymmärrys maailmantapahtumista. Kansalaisten usko länsivaltojen virallisiin (tiedusteluun perustuviin) tilannekuvauksiin nähdäkseni ei ole palautunut Irakin joukkotuhoaseita koskevan propagandafiaskon jälkeen. Henkilöstö- ja resurssileikkauksista kärsineet valtamediat ovat – ei vähiten Ukrainan osalta – välittäneet niin monta virheelliseksi osoittautunutta uutista, että usko mediaankin on heikentynyt. Oikein tai väärin, suuri osa kansalaisista on valmis näkemään vaihtoehtoja vallitsevalle kertomukselle.

Median ja poliittisten vaikuttajien on Suomessakin opittava tulemaan toimeen kansalaiskeskustelun kanssa. Vastaväitteitä ei tule oitis pitää merkkinä epälojaalisuudesta. Suomi ei ole mikään Valko-Venäjä. Laajaan kriittiseen mielipiteeseen ei tule vastata totaalipuolustuksen keinoin – se tie vie kansalaisyhteiskunnan tuhoon.

Trolleihin pitää vaikuttajien ja toimittajienkin osata reagoida kuten muutkin netin käyttäjät. Epäasialliset viestit vaietaan kuoliaiksi tai annetaan keskustelupalstan moderaattorin hoitaa työtään. Jos on näyttöä ohjatusta toiminnasta – paljasta se julkisesti. Jos on näyttöä aidosta toiminnasta vieraan valtion puolesta Suomea vastaan – anna oikeuslaitoksen hoitaa. Sen verran luottamusta Suomen järjestelmään on lupaa odottaa vaikuttajilta.

Toimittajat, tutkijat ja varsinkin julkisessa luottamustehtävässä toimivat henkilöt kantavat vastuun Suomen säilymisestä vapaana kansalaisyhteiskuntana. Siihen kuuluu, että sietää vastaväitteitä – ja mielellään kumoaa ne faktoilla ja logiikalla. Vastuunalaisten ja sivistyneiden ihmisten kuuluu karttaa ad hominem-väittelyä, siis argumentoinnin kohdistamista vastaväittäjän henkilöön eikä hänen esittämänsä asiaan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar